JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Var finns arrendenämnden?

Det finns åtta arrendenämnder i landet med ansvar för var sitt geografiskt område. Samtliga arrendenämnder är också hyresnämnder.

Hyres- och arrendenämnderna har, likt en domstol, i uppdrag att opartiskt avgöra vissa tvister och medla mellan enskilda parter.

Hyres- och arrendenämndernas serviceskyldighet innebär att vi under våra öppetider besvarar frågor av formell art, som frågor om myndigheten och handläggningen av de ärenden som vi prövar eller medlar i.

Den som vill ha svar på frågor om vad lagen säger eller råd om hur/vad de ska göra hänvisas till advokat eller jurist för rådgivning. Det finns även jurister i bransch- och medlemsorganisationer som ger råd och biträder rättsökande.

Svar på många vanligt förekommande frågor rörande arrende kan du också hitta på denna webbplats.  

Nuvarande arrendenämnder/hyresnämnder och deras upptagningsområden

  • Stockholm: Stockholms och Gotlands län
  • Västerås: Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Dalarnas län
  • Linköping: Östergötlands och Örebro län 
  • Jönköping: Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län och följande kommuner i Västra Götalands län: Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara
  • Malmö: Skåne och Blekinge län 
  • Göteborg: Hallands, Värmlands och Västra Götalands län förutom de kommuner som hör till hyres- och arrendenämnden i Jönköping (se ovan)
  • Sundsvall: Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län
  • Umeå: Västerbottens och Norrbottens län

Tingsrätter som tar emot handlingar

Du kan även vända dig till följande tingsrätter för att få blanketter eller för att lämna in din ansökan om den rör en fastighet i länet: Uppsala-, Gotlands-, Eskilstuna-, Norrköpings-, Mariestads-, Kalmar-, Blekinge-, Kristianstads-, Helsingborgs-, Halmstads-, Borås-, Värmlands-, Falu-, Växjö-, Örebro-, Gävle-, Luleå och Östersunds tingsrätt.
Senast ändrad: 2019-03-25

Arrendenämnderna

Här finns hyres- och arrendenämnderna